Rate this post

W wielu kuchniach na całym świecie przyrządza się potrawy, które dla innych narodowości wydają się wręcz kulinarną abstrakcją. Odmienne kuchnie zachwycają się smakiem i aromatem zupełnie innych potraw, które przygotowywane są na bazie przeróżnych, często mogących wydawać się dziwnymi, składnikach. W kuchni Europejskiej doskonałym przykładem mogą być chociażby żabie udka i ślimaki, które królują na talerzach Francuzów. W „dziwnych” dla nas potrawach z pewnością jedno z czołowych miejsc zajmuje kontynent azjatycki. Krewetkowe pasty, rybne sosy, ryba fugu, kolczasty owoc durian, robaki, owady, a nawet pająki to jedne z elementów tejże kuchni. W kuchni Dalekiego Wschodu jest wiele składników, których inne nacje, przed spróbowaniem, w życiu nie wprowadziłyby do swojego jadłospisu. Nietypowe składniki występują również w kuchni Ameryki Środkowej oraz Południowej. Być może doskonałym przykładem będą mrówki bądź mrówcze jaja, które w kuchni kolumbijskiej są dla wielu smakoszy prawdziwym rarytasem.