Jest faktem poniekąd oczywistym, że pizza kojarzy się większości ludziom od razu z krajem i kulturą Włochów. Pizza tatuowana mianem „pizza włoska” jest jednak bardzo specyficznym daniem i tylko wyrób według odpowiedniego przepisu może nosić takową nazwę. Tajemnica przygotowania idealnej pizzy włoskiej tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście na pizzę. Dużą rolę odgrywają także poszczególne składniki, chociaż chodzi tu bardziej o wyrobienia ciasta i jego stosowną grubość. We włoskiej pizzy istotne jest aby spód był cienki, a pizza pyszna i chrupiąc. Rozprowadzając ciasto na powierzchni blachy na końcach powinno być nieco grubsze. Włoska pizza to królestwo smaku, dodatki bowiem stanowią tutaj ogromne znaczenie.
Jak przygotować ciasto?
Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej około 0,5 kg przesianej przez sitko mąki oraz dodaj szczyptę soli. Połącz z wcześniej rozpuszczonymi w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru wyrośniętymi drożdżami. Wody około szklanka. Wyrób ciasto na gładko, a kiedy nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce, do momentu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Z tak przygotowanego ciasta formujemy na blaszce należyty kształt, dobrze jest posmarować blachę oliwa z oliwek i przyprószyć mąką. Smacznego!
Źródło: https://balticayachts.pl/plywanie-w-naturalnych-basenach-ukryte-klejnoty-natury/