Wiele osób nie ma pojęcia, jak otwiera się kokosa. Niestety, użycie niewłaściwych narzędzi, typu młotek i dłuto, może doprowadzić do utraty owocu. Najlepiej jest wywiercić dziurkę, a następnie odlać mleczko do pojemniczka. Pozostałą część łatwo obierzemy z łupinki, jeżeli wsadzimy ją na chwilę do nagrzanego piekarnika. Można też zaryzykować wsadzenie owocu do piekarnika bez odlewania mleczka kokosowego, jednak wzrastające w środku ciśnienie może doprowadzić do eksplozji i uszkodzenia całej kuchenki. Awokado to smaczny i przydatny w kuchni owoc, jednak przed jego kupnem trzeba wiedzieć kilka rzeczy. Po pierwsze, skórka dojrzałego awokado będzie uginać się lekko pod naciskiem palca. Jeżeli jednak kupimy twardy owoc, to można go zmiękczyć pozostawiając go na kilka dni zawiniętego w papier. Wnętrze owocu można łatwo wyskrobać łyżeczką do herbaty. Po rozkrojeniu miąższ łatwo ciemnieje, czemu zapobiegniemy skrapiając go odrobiną soku z cytryny, lub pozostawiając w niewykorzystywanej połówce pestkę.