W kuchni francuskiej istnieje wiele sztandarowych potraw, które bazują na wielu różnorodnych składnikach. W zależności od regionu kraju, wyróżnia się pewne charakterystyczne, często różniące się między sobą, dania. Kuchnie regionalne Francji rozróżnia się według 9 regionów tego kraju: Pikardii, Alzacji, Burgundii, Franche-Comte, Normandii, Bretanii, Doliny Loary, Prowansji a także Perigord. W zależności od tego, w której części Francji się znajdziemy, skosztować będziemy mogli innych, charakterystycznych potraw. W Pikardii na przykład królują zupy warzywne oraz czosnkowy suflet, który tam znany jest pod nazwą flamique a porions. Burgundia słynie z kolei z duszonego w czerwonym winie wieprzowego mięsa oraz, kojarzonych przez wielu z nas z kuchnią francuską- ślimaków. W Bretanii charakterystycznymi zaś potrawami są słynne bretańskie naleśniki. Podaje się tu również francuski cydr a także potrawy, bazujące na owocach morza. Rejon Perigord kojarzony jest natomiast z jednym z najdroższych smakołyków na całym świecie- truflami.
Źródło: https://okdieta.pl/urokliwe-ujecia-odkrywaj-costa-brava-przez-kamere-w-lloret-de-mar