Kuchnia brazylijska słynie z wielu, charakterystycznych dla niej, rzeczy. Przede wszystkim, to co zauważalne jest na pierwszy rzut oka w brazylijskiej kuchni, to obfitość serwowanych tam posiłków. W kuchni brazylijskiej kluczową rolę odgrywa bez wątpienie mięso. Mięso może tu stanowić danie główne bądź też dodatek do potrawy. Mówiąc o kuchni brazylijskiej nie można pominąć również faktu, że jest ona szaleńczo zróżnicowana. Taka różnorodność wynika z faktu dużych i znaczących różnic między regionami Brazylii. W kuchni brazylijskiej używa się wielu produktów, które dla innych kuchni są raczej obce. Są to na przykład biały ryż- arroz, mąka z manioku czyli tak zwana farinha, wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego- yerba mate, czy też na przykład kryjący się pod nazwą dende- olej palmowy. W kuchni brazylijskiej wyróżnić może pewne charakterystyczne potrawy, które stanowią pewne kulinarne sztandary tego kraju. Są to na przykład feijoada completa- gulasz z różnorakimi dodatkami, lub też marynowana na ostro wołowina- czyli brazylijska alcatra.
Źródło: https://kacikogrodniczy.pl/zbieranie-i-przechowywanie-nasion-pomidorow-na-przyszly-sezon