Serowe calzone | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 75 Minut |
Czas pieczenia | 10-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- Nowojorskie ciasto na pizzę
- 450g ricotty
- 1 szklanka porozrywanej mozarelli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 260°C.
- Weź 170g kulę ciasta i połóż na lekko obsypanym mąką blacie. Przy pomocy palców uformuj 6 calowe koło.
- 2/3 szklanki wymieszanych serów wyłóż na jednej jego połowie natomiast drugą na niego zawiń. Dokładnie zamknij, upewniając się, że ser nie wypada z ciasta.
- Uklep calzone, by wyrównać nadzienie w cieście.
- Sprawdź ponownie czy ser nie wypada z ciasta, w razie czego dokładnie upchaj go ośrodka i porządnie zamknij.
- Wyłóż calzone na lekko natłuszczonej blaszce lub na kamieniu do pizzy.
- Na wierzchu calzone zrób nacięcie.
- Umieść na środkowej półce piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż do zbrązowienia.
- Podawaj na ciepło z ulubionym sosem pomidorowym, możesz nim polać gotowe calzone lub podawać go obok do maczania.
Źródło: https://www.korekcjawadpostawy.pl/cwiczenia-izometryczne-w-skoliozach