Podsmażony w towarzystwie szafranu ryż w kuchni hiszpańskiej nie może oznaczać nic innego jak słynną paellę. Jednak nie samym ryżem Hiszpan żyje. Do przygotowania paelli wykorzystuje się wiele różnorodnych składników, które stanowią w tej potrawie pewnego rodzaju dodatki. Rodzajów paelli jest więc mnóstwo. Możemy zjeść tą, gdzie dodatkiem są kawałki króliczego mięsa lub możemy zdecydować się na przykład na ta, w której skosztujemy owoców morza. Najczęściej każda paella urozmaicona jest jednak różnorakimi warzywami. Możliwości jest wiele. W kuchni hiszpańskiej paella jest typowym daniem głównym, które serwuje się jako posiłek obiadowy. Paelę przygotowuje się w specjalnym, przeznaczonym do tego celu naczyniu w formie głębokiej patelni z dwoma charakterystycznymi uchwytami. Według tradycji panujących w hiszpańskiej kuchni, które ściśle związane są z paellą, potrawę tą powinno się spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana. Paella to z pewnością jedno ze sztandarowych dań Hiszpanii, którego będąc na jej terenie, nie sposób nie skosztować.
Źródło: https://www.wet-opinia.info/wscieklizna-wszystko-co-nalezy-o-niej-wiedziec