Nachos jest potrawą wywodzącą się z kuchni meksykańskiej. Bazą tego dania są niewielkich rozmiarów kawałki słynnej meksykańskiej tortilli. Wierz tortilli pokryty jest roztopionym sosem. Nachos jest raczej przekąską bądź przystawką niżeli opcją głównego dania obiadowego. Nachos podaje się na stół w towarzystwie sosów. Ich spożywanie, poprzedza się zamoczeniem w wybranym sobie. Najczęściej serwowanym sosem jest sos salsa, a więc połączenie różnego rodzaju zmiksowanych warzyw. Do nachos serwuje się również bardzo często inne dodatki. Mogą to być na przykład mielona wołowina bądź kurczak, papryka, fasola, ziemniaki, oliwki czy też śmietana. Tak naprawdę to, z czym połączymy nachos, jest sprawą indywidualnych upodobań kulinarnych. Obecnie w sklepach znajduje się szeroki wybór gotowych już nachos, do których wystarczy dorobić na przykład odpowiedni sos. Istnieje również możliwość przygotowania nachos samodzielnie w domu. Nie jest to zbyt czasochłonne, a efekt może okazywać się naprawdę wyśmienity.
Źródło: https://zlotoloto.pl/tajemnice-i-skarby-zamkow-i-palacow-wielkopolski