Nasi goreng jest słowem pochodzącym z języka malajskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażony ryż”. Jeśli ryż to Azja- w tym przypadku kojarzenie jest słuszne. Nasi goreng jest typową potrawą, przyrządzaną w kuchni indonezyjskiej oraz malajskiej. Nasi goreng jest daniem, który nie koniecznie musi stanowić posiłek obiadowy. Bardzo często spożywa się go również w porze śniadaniowej bądź na kolację. Nasi goreng może występować w formie podstawowej oraz nieco bardziej urozmaiconej. Jeśli chodzi o podstawową formę tej potrawy to przede wszystkim kluczowymi składnikami, z których się ją wykonuje są ryż z dodatkiem cebuli oraz bukietu przypraw. Ryż poddaje się gotowaniu a następnie przesmaża się z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi o urozmaiconą postać nasi goreng to dodatki stanowią tu różnego rodzaju mięsa, warzywa, sosy czy też dipy. Bardzo często dodatek stanowi również omlet. To, jak przyrządzi się nasi goreng jest sprawą indywidualnych upodobań kulinarnych. Możliwości jest naprawdę wiele.