Zawód kucharza to bardzo wybitne działanie które polega na przyrządzaniu wielu pysznych dań. Kucharzami mogą zostać osoby w każdym wieku, jeśli tylko uwielbiają gotować. Dla niektórych jest to czynność której uczą się od najmłodszych lat. Zazwyczaj początki to pomoc w kuchni mamie lub babci. Dopiero z czasem młody kucharz nabiera wprawy i sam stara się ugotować coś dobrego. Jeśli okazuje się że takie czynności sprawiają mu przyjemność to może zapisać się do szkoły kulinarnej. Zajęcia są nie tylko praktyczne ale również teoretyczne. Wiedza zostaje przekazana od podstaw co ma znaczenie dla jakości przyrządzanych dań. Kucharz może skończyć szkoły, studia a nawet odbyć wiele kursów kulinarnych. Im więcej wiedzy zdobędzie tym lepiej będzie gotował. Najwięksi kucharze są znani na całym świecie ponieważ potrafią przyrządzić nawet najbardziej kunsztowne dania. Jednak potrzeba do tego wielu lat praktyk, odwagi a także znajomości kuchni światowej. Dobry kucharz potrafi gotować nie tylko dania swojego regionu ale również zupełnie nieznane jak mało spotykane. Na kucharza mogą dostać się zarówno panie jak i panowie. Obecnie nie ma podziałów ponieważ najważniejsze są umiejętności. Najlepsi kucharze gotują w restauracjach na całym świecie. Pracują po wiele godzin tylko po to aby zdobyć uznanie wśród klientów.