Włochy to państwo, które oczywiście bardzo często kojarzy się z jedzeniem. Faktycznie, Włosi uwielbiają jeść i też trudno się temu dziwić. Oferują wspaniałe potrawy, z których u nas chyba największą popularnością cieszy się pizza. W Polsce raczej nie uraczymy prawdziwych włoskich pizzerii. Niemniej jednak w wielu lokalach znajdziemy pyszne i przygotowywane z włoskich składników te włoskie dania.
Oczywiście, prawdziwe pizzerie znajdziemy we Włoszech. Ale włoskie pizzerie to nie jedyne lokale, gdzie można zjeść pyszne i wyjątkowe potrawy. We Włoszech pełne posiłki jada się w takich miejscach jak trattoria lub ristorante. Oczywiście, my znamy te nazwy. To nic innego jak nazwy wielu pizzerii, które znajdziemy w Polsce. Oczywiście, we Włoszech trattoria i ristorante to nie pizzerie. Ale to znane nazwy, które będąc nazwą polskiej pizzerii, oddają doskonale to, co znajduje się w środku. Trattoria to we Włoszech lokal, gdzie można zjeść tradycyjne potrawy domowe. Bardziej eleganckie lokale to ristorante, gdzie klientów obsługują dostojni kelnerzy w fartuchach. Tak naprawdę jednak w dzisiejszych czasach trudno mówić jednoznacznie o różnicach dzielących te dwa lokale. Często różnice są zacierane.
Jeżeli chodzi o włoskie pizzerie to mają one bardzo różnorodny charakter. Włoska pizzeria może składać się przede wszystkim z prostych lad, gdzie sprzedaje się na wynos kawałki pizzy. Ale włoskie pizzerie to także ekskluzywne lokale, gdzie pracuje pełna obsługa i gdzie stoliki nakryte są obrusami. Jak widać – pizzerie różnią się od siebie. Łączy je jedno – poza napojami w karcie dań znajduje się wyłącznie pizza w różnych wydaniach. We Włoszech pizza konsumowana jest bez użycia sztućców. Krojona jest na kawałki i spożywana rękoma.
Źródło: https://laboratorium-mozliwosci.pl/opinie-uzytkownikow-o-uslugach-airmax-internet