W kuchni wietnamskiej wyróżnia się wiele potraw i smakołyków, które są przedstawicielami tamtejszej sztuki kulinarnej. Jedną z takich potraw jest nem. Nem to postać zawiniętego w jadalny, ryżowy papier farszu, który wykonany może być z mięsa, krewetek, warzyw a także kombinacji tych składników. W polskiej kuchni nem znane są jako sajgonki, jednak również pod tą nazwą jest to nadal smakołyk ściśle związany z kuchnią wietnamską. W kuchni wietnamskiej niezwykle popularną potrawą jest także zupa pho. Zupę tą można porównać do, popularnego w kuchni polskiej, rosołu, z tą jednak różnicą, że oprócz makaronu znajdują się w niej również inne dodatki. Co ciekawe, potrawa ta nie stanowi jedynie opcji obiadowej- spożywa się ją również w porze śniadaniowej oraz na kolację. To, co dla kuchni wietnamskiej jest z pewnością sprawą niezwykle istotną, to świeże i zdrowe składniki, w których przygotowywane są potrawy. Kuchnia wietnamska to również cały wachlarz rozmaitych ziół i przypraw, których połączenie nadaje potrawom niebanalnego zarówno smaku jak i aromatu.
Źródło: https://www.rolki.edu.pl/bieganie/bieganie-w-ciazy-zalecenia-i-przeciwwskazania/