5/5 - (1 vote)
Pizza meksykańska
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 45 Minut
Czas pieczenia 12-15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Oto 3 przepisy na pizzę meksykańską, wszystkie z użyciem kukurydzianego ciasta na pizzę. Pierwszy zawiera mielone mięso wołowe, drugi jest wegetariański, natomiast trzeca pizza przygotowana jest w stylu taco. Pizza meksykańska n°1

Składniki:

  • Kukurydziane ciasto na pizzę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka, dobrze posiekana
  • 350g mielonej wołowiny
  • 1 szklanka salsy pomidorowej (zobacz przepis u dołu strony)
  • 125g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki startego sera
  • 1 duże awokado, przepołowione, obrane i dokładnie oczyszczone, następnie zmiażdżone na puree
  • Sok z połowy cytryny
  • 30g nachosów

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wysmaruj tłuszczem blaszkę na pizzę.
  3. Na patelni podgrzej oliwę i przysmaż cebulę do miękkości – zajmie to około 3-4 minuty.
  4. Dodaj mielone i gotuj przez 5 minut, lub do zbrązowienia.
  5. Dodaj salsę i kukurydzę.
  6. Przypraw i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
  7. Zdejmij z ognia.
  8. Zwałkuj ciasto na 30cm koło.
  9. Przenieś je na przygotowaną wcześniej blaszkę.
  10. Polej koncentratem pomidorowym.
  11. Przykryj mięsem oraz serem.
  12. Piecz przez 15-20 minut lub do zrumienienia.
  13. Połącz awokado i łyżkę soku z cytryny. Wyłóż to na pizzę i przyozdób nachosami.

Meksykańska pizza wegetariańska na kukurydzianym cieście

 

Składniki:

  • Kukurydziane ciasto na pizzę
  • 450g fasolki
  • 1 szklanka salsy (zobacz przepis u dołu strony)
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 115g zielonych papryczek chilli, odsączonych
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 65g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka startego cheddara

 

Przygotowanie:

  1. Przykryj spód do pizzy salsą, pomidorami, chilli, zieloną papryką, cebulą, oliwkami i serem.
  2. Piecz w 180°C przez 10 minut, lub do roztopienia sera.

 

Pizza Taco na kukurydzianym cieście

 

Składniki:

  • Kukurydziane ciasto na pizzę
  • 350g mielonego chudego mięsa wołowego
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 220g sosu pomidorowego
  • 70g oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 35g przyprawy do taco
  • 2 szklanki startego cheddara
  • 2 szklanki porozrywanej sałaty
  • 2 szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 średnie awokado, dokładnie oczyszczone i posiekane
  • 1 szklanka śmietany
  • Chili w proszku
  • Świeża kolendra

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kukurydziane ciasto na pizzę.
  2. Wysmaruj tłuszczem dwie foremki na pizzę.
  3. Na lekko obsypanym mąką blacie wyłóż ciasto, podziel na dwie części. Każdą zwałkuj na koło 2cm większe od blaszki.
  4. Przenieś ciasto na blaszkę i z wystających jego kawałków utwórz brzeszki.
  5. Dociśnij widelcem.
  6. Piecz w 220°C przez 10-12 minut.
  7. W tym czasie, w dużym rondlu podsmaż wołowinę z cebulką, aż do zbrązowienia mięsa, odsącz z tłuszczu.
  8. Dodaj sos pomidorowy, oliwki i przyprawę do taco.
  9. Mięsną mieszaninę wyłóż na gorącym spodzie do pizzy i posyp serem.
  10. Piecz przez kolejne 12 minut, do stopienia sera.
  11. Udekoruj sałatą, pomidorami, awokado i śmietaną.
  12. W razie potrzeby posyp śmietanę chilli w proszku oraz świeżą kolendrą.


Salsa

 

Składniki:

  • 1 pomidor, dokładnie posiekany
  • 3 – 5 łyżek papryczek Jalapeno, dokładnie posiekanych
  • 1 łyżka liści kolendry
  • 1 mała cebula, dokładnie posiekana
  • 350g soku pomidorowego
  • Sól, do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki.
  2. Odłóż na noc do lodówki, aby wszystko się przegryzło (możesz zjeść od razu, lecz będzie dość wodniste).

Źródło: https://jakwyslac.pl/dlaczego-warto-zainstalowac-panele-fotowoltaiczne-na-swoim-domu/