Pizza meksykańska | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 45 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Oto 3 przepisy na pizzę meksykańską, wszystkie z użyciem kukurydzianego ciasta na pizzę. Pierwszy zawiera mielone mięso wołowe, drugi jest wegetariański, natomiast trzeca pizza przygotowana jest w stylu taco. Pizza meksykańska n°1
Składniki:
- Kukurydziane ciasto na pizzę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka, dobrze posiekana
- 350g mielonej wołowiny
- 1 szklanka salsy pomidorowej (zobacz przepis u dołu strony)
- 125g kukurydzy z puszki, odsączonej
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki startego sera
- 1 duże awokado, przepołowione, obrane i dokładnie oczyszczone, następnie zmiażdżone na puree
- Sok z połowy cytryny
- 30g nachosów
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wysmaruj tłuszczem blaszkę na pizzę.
- Na patelni podgrzej oliwę i przysmaż cebulę do miękkości – zajmie to około 3-4 minuty.
- Dodaj mielone i gotuj przez 5 minut, lub do zbrązowienia.
- Dodaj salsę i kukurydzę.
- Przypraw i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia.
- Zwałkuj ciasto na 30cm koło.
- Przenieś je na przygotowaną wcześniej blaszkę.
- Polej koncentratem pomidorowym.
- Przykryj mięsem oraz serem.
- Piecz przez 15-20 minut lub do zrumienienia.
- Połącz awokado i łyżkę soku z cytryny. Wyłóż to na pizzę i przyozdób nachosami.
Meksykańska pizza wegetariańska na kukurydzianym cieście
Składniki:
- Kukurydziane ciasto na pizzę
- 450g fasolki
- 1 szklanka salsy (zobacz przepis u dołu strony)
- 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
- 115g zielonych papryczek chilli, odsączonych
- 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 65g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1 szklanka startego cheddara
Przygotowanie:
- Przykryj spód do pizzy salsą, pomidorami, chilli, zieloną papryką, cebulą, oliwkami i serem.
- Piecz w 180°C przez 10 minut, lub do roztopienia sera.
Pizza Taco na kukurydzianym cieście
Składniki:
- Kukurydziane ciasto na pizzę
- 350g mielonego chudego mięsa wołowego
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 220g sosu pomidorowego
- 70g oliwek, pokrojonych w plasterki
- 35g przyprawy do taco
- 2 szklanki startego cheddara
- 2 szklanki porozrywanej sałaty
- 2 szklanki posiekanych pomidorów
- 2 średnie awokado, dokładnie oczyszczone i posiekane
- 1 szklanka śmietany
- Chili w proszku
- Świeża kolendra
Przygotowanie:
- Przygotuj kukurydziane ciasto na pizzę.
- Wysmaruj tłuszczem dwie foremki na pizzę.
- Na lekko obsypanym mąką blacie wyłóż ciasto, podziel na dwie części. Każdą zwałkuj na koło 2cm większe od blaszki.
- Przenieś ciasto na blaszkę i z wystających jego kawałków utwórz brzeszki.
- Dociśnij widelcem.
- Piecz w 220°C przez 10-12 minut.
- W tym czasie, w dużym rondlu podsmaż wołowinę z cebulką, aż do zbrązowienia mięsa, odsącz z tłuszczu.
- Dodaj sos pomidorowy, oliwki i przyprawę do taco.
- Mięsną mieszaninę wyłóż na gorącym spodzie do pizzy i posyp serem.
- Piecz przez kolejne 12 minut, do stopienia sera.
- Udekoruj sałatą, pomidorami, awokado i śmietaną.
- W razie potrzeby posyp śmietanę chilli w proszku oraz świeżą kolendrą.
Salsa
Składniki:
- 1 pomidor, dokładnie posiekany
- 3 – 5 łyżek papryczek Jalapeno, dokładnie posiekanych
- 1 łyżka liści kolendry
- 1 mała cebula, dokładnie posiekana
- 350g soku pomidorowego
- Sól, do smaku
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki.
- Odłóż na noc do lodówki, aby wszystko się przegryzło (możesz zjeść od razu, lecz będzie dość wodniste).
Źródło: https://jakwyslac.pl/dlaczego-warto-zainstalowac-panele-fotowoltaiczne-na-swoim-domu/