Jedzenie zazwyczaj kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak mało komu, mówiąc o jedzeniu, przychodzi na myśl odwaga. Otóż istnieją na świecie potrawy, których spróbowanie okazuje się być wręcz bohaterskim wyczynem. Istnieje wiele przysmaków, których prawidłowe przygotowanie ratuje życie smakoszowi. Jednym z ja bardziej popularnych przykładów tego typu produktów jest z pewnością rozdymkowata ryba fugu. Rybę fugu wykorzystuje się w kuchni japońskiej. Mając na względzie, że wewnątrz tej ryby wydzielane są śmiertelne toksyny (są one dziesięciokrotnie silniejsze niżeli cyjanek potasu), jej smakosze proszą o jej przygotowanie naprawdę wybitnych kucharzy. Co ciekawe, potrawa przygotowana z ryby fugu, jest prawdziwym rarytasem, na który nie każdy może sobie pozwolić. Mówi się, że ryba fugu to danie dla prawdziwych bogaczy. Rybę fugu można przygotować na wiele sposobów. Bardzo często gotuje się ją w towarzystwie warzyw i wówczas mowa o japońskim techiri. Można również usmażyć kawałki ryby fugu, z których wykonane danie nazywa się Fugu Kara-age.
Źródło: https://eduplanner.pl/jak-wykorzystac-podroze-zagraniczne-do-nauki-jezyka-przez-dziecko/