Kuchnia żydowska uchodzi za jedną z najbardziej zdrowych kuchni na całym świecie. Kuchnie tą bardzo często klasyfikuje się jako kuchnię międzynarodową co związane jest z faktem, że na jej sposób gotowania i jedzenie, wpływ wywarło wiele różnorodnych kultur (to z kolei wynika z faktu, iż ludność żydowska rozprzestrzeniona jest w wielu krajach na całym świecie, w których kuchnie różnią się między sobą). Kuchnia żydowska bardzo często nazywana jest kuchnią koszerną. Nie bez powodu oczywiście, gdyś spełnia one podstawowe i najważniejsze zasady koszerności. Wyróżnia się trzy podstawowe zasady, według której kieruje się kuchnia żydowska. Przede wszystkim w przyrządzniu potraw wykorzystuje się tylko te mięsa, które funkcjonują jako dozwolone. W kuchni żydowskiej mięsa nie łączy się z mlekiem. Istnieje również zakaz, którego przestrzeganie jest niezwykle ważne, spożywania krwi. Bez wahania można powiedzieć, że kuchnia żydowska jest kuchnią niezwykle zróżnicowaną, bogatą i urozmaiconą. Potrawy są oryginalne, często specyficzne, a mimo to uwielbiane przez wielu smakoszy na całym świecie.