Rate this post

Nie każdy z nas ma szczęście do gotowania. Wielu ludzi długo uczy się tej sztuki i z przykrością stwierdza, że pozostanie raczej przy przyrządzaniu prostszych dań. W telewizji dużo mamy obecnie programów kulinarnych. Szefowie kuchni i znawcy dobrego jedzenia wszystko robią w tych programach szybko, można rzec, że wręcz błyskawicznie. Ich dania wyglądają smakowicie i są bardzo wyrafinowane. Patrząc na ich dzieła podziwiamy je, brakuje nam jednak odwagi, by za przygotowanie czegoś podobnego zabrać się samodzielnie w domu. Życie w ciągłym biegu i codzienna krzątanina nie sprzyjają dodatkowo temu żeby usiąść i zająć się eksperymentalnym gotowaniem. Wolimy postawić na to co szybkie w przygotowaniu i sprawdzone. Często zwracamy też jeszcze uwagę na cenę. Jeśli jakieś danie ma w swoim przepisie wiele drogich składników, to także nas to nie zachęca. Najchętniej wielu z nas przygotowuje na co dzień dania proste, a należą do nich m.in . sałatki. Sałatki to doskonała alternatywa jeśli jesteśmy głodni i chcemy w krótkim czasie mieć coś pożywnego. Przykładem wykwintniejszej sałatki może być np. sałatka z indykiem. Aby ją przygotować będą nam potrzebne filety z indyka, sałata lodowa, kukurydza, ananas, majonez i przyprawy. Sałatka tego typu nie jest bardzo pracochłonna, doskonale nadaje się zarówno na przyjęcie imieninowe jak i na codzienną kolację.