Rate this post

Jabłka to owoce posiadające niezliczoną ilość odmian. Znanych jest ich ponad dziesięć tysięcy. Spożywane są przeważnie na surowo, ale można również poddać je obróbce termicznej. Do dżemów i innych przetworów najbardziej odpowiednie będą odmiany nieco kwaśniejsze. Również do wypieków lepiej używać tego rodzaju jabłek. Owoce te wykorzystywane są w kuchni głównie jako składnik ciast i deserów. Najbardziej popularna jest szarlotka. Jeśli chcemy upiec takie ciasto, dobrze jest użyć jabłek typu antonówka lub szara reneta. Nadawać się będą również twarde papierówki. Coraz rzadziej jednak można jednak spotkać jabłka tej odmiany. Mało znany jest fakt, że jedzenie jabłek szkodzi zębom. Mimo, że dziąsła ulegają wzmocnieniu, to zanotowano szkodliwy wpływ owoców na szkliwo. Sok z jabłek jest bardziej niebezpieczny dla płytki nazębnej niż słodkie napoje gazowane. Cukier, jaki zawierają jabłka, stanowi doskonałą pożywkę dla nieprzyjaznych bakterii. Rozwijają się one w jamie ustnej i mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy. Mimo to nie powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych owoców w codziennej diecie. Należy jedynie spożywać je w miarę szybko, by ograniczyć czas kontaktu kwasu ze szkliwem. Jeśli po jedzeniu umyjemy zęby, zjedzenie jabłka nie powinno mieć żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.