Rate this post

Papryka jest bardzo niskokalorycznym warzywem, zalecanym więc dla osób odchudzających się. Jednak nie po każdą odmianę warto sięgać. Nie wolno przesadzać z papryką ostrą, która może spowodować poważne szkody w układzie pokarmowym lub wywołać reakcje alergiczne. Patryka posiada wiele walorów kulinarnych. Nadaje się do dań o każdej porze dnia. Znakomite śniadanie stanowią na przykład kanapki z serem białym i pieczoną papryką. Można przygotować również bardziej wykwintne dania. Przykładem może być tarta w warzywami i serem feta lub papryka faszerowana. Farsz można przygotować z ryżu, piersi kurczaka, krewetek oraz innych składników, wedle upodobania. Innymi wartymi wspomnienia potrawami są makaron z dodatkiem koziego sera i papryki oraz wiele rodzajów zup z wykorzystaniem tego warzywa. Wartą uwagi substancją jest, występująca w ostrych odmianach, kapsaicyna. Duża jej dawka może doprowadzić nawet do zgonu. Znalazła jednak zastosowanie w medycynie, jako środek rozgrzewający, przeciwzapalny i silnie bakteriobójczy. Dzięki swoim właściwościom, jest wykorzystywana w lekach na bóle stawów i kręgosłupa (przede wszystkim w maściach). Działa ona także wspomagająco na układ pokarmowy i krwionośny, zwiększając ciśnienie krwi. Kapsaicynę stosuje się także w profilaktyce nowotworów. Ta sama substancja może więc być jednocześnie lekarstwem i trucizną.