Podstawowa zaletą spożywania gruszek jest ich pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Owoce te powodują także pobudzenie pracy mózgu, pozwalają pracować wydajniej i szybciej. Jest to możliwe dzięki temu, że zawierają one pierwiastek noszący nazwę bor. To dzięki niemu polepszają się nasze zdolności mentalne. Gruszki nie są tak bogate w witaminy, jak inne owoce, jednak warto je spożywać ze względu na znaczną zawartość cennego błonnika. Znajdziemy w nich również różne rodzaje łatwo przyswajalnych cukrów, takich jak fruktoza czy glukoza. Dzięki temu owoc ten jest też dosyć kaloryczny. Posiada bowiem dwukrotnie wyższą wartość energetyczna niż jabłko. Gruszki w kuchni są wykorzystywane jako składnik sałatek. Jednym z takich specjałów jest sałatka przygotowywana z gruszek, awokado, kiwi, świeżego szczypiorku oraz mięty. Jednak najważniejszą częścią tego dania jest sos winegret, do którego dodaje się liście zielonej herbaty, estragon i kilka kropel soku z cytryny. Dzisiaj można łączyć ze sobą różne smaki, uzyskując nowe, niecodzienne kompozycje. Jedzenie nie służy nie tylko nasyceniu, ale również powinno atrakcyjnie się prezentować i zadziwiać niestandardowymi rozwiązaniami. Ludzie bawią się sztuką kulinarną. Wiele produktów, które dawniej były niedostępne, dziś jest na porządku dziennym, mamy dostęp do składników z całego świata.