Rate this post

Zrazy są daniem obiadowym podawanym w naszych domach nie za często, jest to bowiem potrawa nie tyle skomplikowana, co wymagająca wykonania wielu czynności, a więc o wysokim stopniu pracochłonności. Jednak walory smakowe zrazów, takich polskich, tradycyjnych powodują, że warto jest od czasu do czasu poświęcić nieco czasu na ich przygotowanie. Do zrazów najlepiej użyć schabu, chociaż niektórzy preferują karkówkę, to wykonanie zrazów z jej użyciem jest niebezpieczne o tyle, że w przypadku rozwalenia się plastrów karków zamiast zrazów będziemy mieli gulasz. Najpierw trzeba więc pokroić mięso na plastry, a następnie tłuczkiem stłuc mięso jak na kotlety schabowe, a nawet mocniej jeszcze, Następnie mięso solimy, posypujemy pieprzem naturalnym i majerankiem Kolejny etap to przygotowanie farszu – tradycyjny przygotowywany jest z mięsa mielonego, cebuli, dodatku czosnku, można też dodać pieczarki – w tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń dla naszej inwencji. Nakładamy gotowy, wymieszany już farsz na kawałki mięsa schabowego, zwijamy je, po czym łączymy poszczególne porcje przy pomocy wykałaczek. Wkładamy wszystko w sos i pomaleńku dusimy – niektórzy preferują jeszcze przedtem lekkie podsmażenie gotowych już, zwiniętych zrazów, zabieg ten na pewno wytwarza dodatkowy smak. Ważne jest, aby zrazy w takim sosie przebywały długo, by był mięciutkie, a sos nabrał odpowiedniego aromatu.