Rate this post

Jajka ugotowane na twardo są składnikiem wielu różnych dań w naszej kuchni, są również zjadane jako samodzielne danie. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jajek na twardo, jednak nic bardziej błędnego – można i tu popełnić liczne błędy, które spowodują, że jaja nie będą zbyt smaczne albo po prostu będą zawierały przez nieodpowiednie ich ugotowanie nawet szkodliwe dla zdrowia składniki. Zawsze gotując jaja warto jest dodać do wody nieco soli, lepiej wtedy odchodzi od nich skorupka po ich ugotowaniu. Nie powinniśmy wkładać jajek, wyjętych prosto z lodówki, do gotującej się wody – większość jajek w takim układzie od razu popęka i po całym gotowaniu, bowiem jaja będą zdeformowane, nasiąknięte woda i niesmaczne. Kolejna ważna rzecz – lepiej jest zalać jaja wodą niż wkładać je łyżką, bowiem wtedy bardzo łatwo możemy je uszkodzić, skorupka w odzie jest szczególnie delikatna. Nie powinno się jajek gotować, nawet w zamyśle na twardo, zbyt długi czas – gotowane powyżej 12 minut jaja będą potem brzydko wyglądały, ich żółtko będzie miało kolor zielonkawy, a nawet siny, jeżeli totalnie przesadzimy z czasem ich gotowania, w dodatku tak długo trzymane we wrzątku jajka tracą nie tylko smak, ale też wytwarzają się w nich pewne substancje szkodliwe dla organizmu człowieka. Jaja po ugotowaniu aż do wystudzenia trzymamy w wodzie, ułatwi to ich obieranie.