Rate this post

Kopytka wydają się być daniem bardzo prostym, nieskomplikowanym – takie są istotnie, jednak należy zachować kilka podstawowych wskazówek, by zawsze wyszły. Głównym składnikiem kopytek są ziemniaki, niekoniecznie muszą one być gotowane w mundurkach, równie dobrze na kopytka nadają się ziemniaki z wody. Często kopytka są niejako pochodna tego, że na obiad zostało ugotowanych zbyt dużo ziemniaków, i trzeba je do czegoś zużyć, gdyż szkoda wyrzucać żywność – wówczas właśnie znakomitym pomysłem jest zrobienie na następny posiłek kopytek. Chyba najważniejsza sprawa w przygotowaniu kopytek jest to, aby ziemniaki użyte do wykonania kopytek były mocno schłodzone. Można od razu, gdy ziemniaków zostało z obiadu, przepuścić je przez praskę, można to zrobić również dopiero przed przygotowywaniem kopytek, jednak w tej sytuacji wszystkie czynności powinny być wykonywane maksymalnie szybko, by ciasto nie zdążyło się zagrzać. Pamiętajmy, ze nasze ręce mają temperaturę wyższą od otoczenia, dlatego też przygotowanie kopytek powinno odbywa siew jak najszybszym tempie, by zminimalizować czas nagrzewania się ciasta. W sytuacji bowiem, kiedy ciasto ogrzeje się mocniej, nie będzie już zimne, zacznie się ono kleić, wówczas nawet dosypywanie dużych ilości maki nie spowoduje odwrócenia się tego niekorzystnego zjawiska.