Wiemy już, że warzywa są zdrowe, wiemy, że mają wystarczającą dla każdego człowieka ilość wartości odżywczych. Jednak w jaki sposób powinno się je przechowywać i spożywać, aby nie traciły na wspomnianej wartości? No bo przyznajmy, że o ile w środku sezonu problemu z warzywami nie ma żadnego, bo zbieramy je i przyrządzamy, albo jemy surowe, o tyle już w środku zimy, czy wczesną wiosną pojawia się problem, bo ogródek, który wcześniej pełen był warzyw, teraz pełen jest … śniegu. Zapytaliśmy zatem dietetyków, jakie rozwiązanie byłoby najlepsze. Przyznali oni, że warzywa oddychają nawet zimą. To znaczy oddychają enzymy, które rozkładają związki złożone na cukry proste. I w ten sposób zanikają składniki odżywcze, a pojawia się zupełnie bezwartościowy cukier prosty w postaci glukozy. Oprócz tego enzymy, których pełno w roślinach rozkładają witaminy i kwasy organiczne, a zatem i nici z tych właściwości. A zatem co zrobić, by było i smacznie, i zdrowo, i zawsze dostępnie? Warzywa możemy przechowywać w odpowiedniej temperaturze np. w spiżarni.