Rate this post

Najwięcej wartości zachowują produkty spożywcze, które zostały zamrożone szybko. Niektóre zamrażarki posiadają nawet komorę do specjalnego szybkiego mrożenia. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności, która była już rozmrożona. Może to spowodować negatywne konsekwencje dla zdrowia. Do mrożenia należy użyć toreb i pojemników szczelnych oraz wykonanych ze specjalnych materiałów odpornych na niskie temperatury. Należy też pamiętać, że różne potrawy mają różne terminy maksymalnego przechowywania w stanie zmrożonym. Zioła kupić możemy zarówno świeże, jak i suszone. Świeżych listków nie można zbyt długo przechowywać, gdyż tracą one z czasem swoje właściwości aromatyczne. Są one zdrowsze, jednak nie zawsze jest możliwość ich nabycia, na przykład w zimę. Sporo gatunków można jednak wyhodować w doniczce w własnym mieszkaniu, należy jednak dostosować metodę uprawy do konkretnej rośliny. Suszone zioła należy przetrzymywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, inaczej szybko wywietrzeją i staną się bezużyteczne w kuchni.