Minestrone to jedno z dań, które bardzo dobrze znane jest Włochom. Minestrone to dokładniej zupa, której bazowymi składnikami są warzywa. W największej ilości zużywa się takich warzyw jak cukinia, marchew, zielony groszek, szpinak oraz fasolka szparagowa. W przygotowywaniu minestrone panuje pewna swobodność, ponieważ nie ma dokładnego przepisu, według którego się ją przyrządza. Zarówno zawartość w postaci warzyw jak i ilość przypraw jest często sprawą indywidualną. Minestrone jest bez wątpienia najpopularniejszą zupą na terenie Włoch. Nie ma sprecyzowanego, regionu, dla którego minestrone jest potrawą sztandarową- spożywana jest na terenie całego kraju. Zupa ta może być podawana na dwa różne sposoby: z drobnym makaronem bądź grzankami, a wszystko zależy oczywiście od własnych kulinarnych upodobań. Słynne włoskie minestrone, oprócz niesamowitego smaku i aromatu, posiada również wiele cennych wartości odżywczych i witamin, nic dziwnego, że jest obowiązkowym elementem jadłospisu większości Włochów.
Źródło: https://www.zarosla.pl/dlaczego-koncowki-lisci-kwiatow-doniczkowych-usychaja-zima