Składniki:
800g ciasta
500g młodych ziemniaków
500g cebuli
100g masła
200g tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Czas: 2 godziny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półmiękko, wyjmij je z garnka, obierz ze skórki i pokrój w duże plasterki. Następnie pokrój cebulę w talarki, posyp solą oraz pieprzem i podsmaż na małym ogniu w rondelku wysmarowanym oliwą, dodaj 50 gram masła. Gdy cebule się zeszklą i będą miękkie, dodaj resztę masła i ziemniaki.
Całość zostaw na małym ogniu i zamieszaj, aby składniki dokładnie „się przegryzły”. Po dziesięciu minutach zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem. Teraz nasmaruj blachę, wyłóż na nią ciasto i polej oliwą.
Na wierzch połóż cebule z sosem z rondelka. Posyp tartym parmezanem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut. W wypadku gdyby ser zbytnio się zrumienił, przykryj go folią aluminiową.