Rate this post

Składniki:

ciasto
1kg szpinaku
300g twarożku ricotta
100g masła
4 jajka
1 opakowanie mozzarelli
tarty parmezan (wedle uznania)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Czas: 1 godzina 30 minut

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyj, a następnie ugotuj go na parze. Tak przygotowany przełóż do rondelka, dodaj masło i smaż, aż zacznie pachnieć. Uważaj by całość nie wysmażyła się za mocno. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce rozdrobnij widelcem twarożek ricotta, dodaj doprawiony szpinak i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na nasmarowaną blachę, wierzch pokryj warstwą szpinaku i ricotty. Łyżką zrób 4 wgłębienia, w które później zostaną wbite jajka.

Rozbij w talerzyku jedno jajko, uważając, by żółtko nie wymieszało się z białkiem, następnie wrzuć je w zrobione wcześniej wgłębienia w pizzy. Powtórz tę czynność z pozostałymi jajkami. Następnie każde z nich posyp solą i pieprzem. Pokrój mozzarellę na równe kawałki i przykryj nią pozostałe z warstw, zostawiając brzegi o szerokości przynajmniej 1 centymetra: w ten sposób mozzarella nie spłynie w trakcie pieczenia. Pamiętaj o tym że jajka muszą być bardzo dokładnie przysypane serem.

Na koniec włóż pizzę do gorącego piekarnika, zapiekaj przez 35-40 minut i podaj. Jeżeli chcesz, przed podaniem możesz posypać pizzę tartym parmezanem. Smacznego.