Rate this post

Pieczywo jest produktem, który ma niebagatelne znacznie w różnych kuchniach świata. Również w kuchni Włoskiej, stanowi ono nieodłączny element, a właściwie uzupełnienie, wielu dań. Także wiele przekąsek będących typowych dla tej kuchni, bazuje właśnie na pieczywie. Przykład stanowić tu może słynna włoska bruschetta. Śmiało można powiedzieć, że jest to jedna z klasycznych przekąsek, które podaje się we Włoszech. Bazą bruschetty jest grillowana bądź podpieczona grzanka wykonana z jednego z popularnych we Włoszech rodzajów pieczywa- ciabatty. Kolejnymi kluczowymi składnikami, które są niezbędne do przygotowanie tej przystawki jest oliwa z oliwek oraz czosnek. Przygotowaną grzankę naciera się oliwą, a na całość nakłada się roztarty czosnek. Jest to podstawowa wersja bruschetty. Do jej przyrządzenia można wykorzystać również wiele innych dodatków. Według typowej włoskiej kuchni najczęściej są to na przykład pomidory bądź liście świeżej bazylii- czyli te produkty, które są wśród włoskich dań pewnym sztandarem.