5/5 - (1 vote)

Kuchnia japońska uchodzi za niezwykle różnorodną. Wynika to z faktu, iż używa się w niej zarówno rozmaite przyprawy i jak różnorakie składniki. W kuchni japońskiej swoje oddzielne miejsce na stole mają również zupy. Japońskie zupy mają zwykle postać wywarów, które wykonywane są na bazie tak zwanego wywaru dashi. Mimo, iż wywar dashi można zakupić obecnie na przykład w postaci kostek, wielu japońskich kuchmistrzów przygotowuje go nadal według starych, tradycyjnych receptur. Do wykonania wywaru dashi kluczowymi składnikami są glony kombu oraz suszone płatni tuńczyka bonito. Co ciekawe, gotowanie wywaru dashi dzieli się na dwie różne fazy, a końcowy produkt każdej z nich wykorzystywany jest do innego rodzaju potraw. Wśród popularnych japońskich zup wymienić można niewątpliwie suimono, która jest połączeniem wywaru dashi z suszonymi sardynkami a także wielokrotnie z innymi składnikami- na przykład krewetkami. W japońskiej kuchni bardzo ważną rolę odgrywa soja, na bazie której przygotowuje się również wiele, charakterystycznych dla tej kuchni, zup.

Źródło: https://www.kuryikoguty.pl/jak-dbac-o-ptactwo-ozdobne-w-roznych-porach-roku.html