W kuchni brazylijskiej istnieje wiele potraw, których nie spotkamy w naszym narodowym menu. Jednym z przykładów, sztandarowe dania w kuchni brazylijskiej może być caruru. Nazwa dosyć tajemnicza, a nic dziwnego, bo i danie niebanalne. Bazą brazylijskiego caruru są jednej z najbardziej popularnych na całym świecie owoców morza- krewetki. Kolejnymi ważnymi składnikami, które są niezbędne do przygotowania tej brazylijskiej potrawy są cebula, orzechy nerkowca a także olej palmowy. Do przygotowania tej potrawy bardzo często wykorzystuje się również ostry sos z czerwonej papryki z dodatkiem okry oraz cały bukiet rozmaitych przypraw. Caruru jest oczywiście charakterystycznym daniem dla kuchni brazylijskiej, jednak co zaskakujące- nie bazuje na mięsie (jeśli oczywiście krewetkowe mięsa do takowego nie zaliczać), a to w kuchni brazylijskiej jest naprawdę rzadko spotykane. Caruru jest niezwykle popularnym daniem w szczególności w regionie Bahia, który jest mieszanką zamieszkującej go zarówno ludności indiańskiej jak i Portugalczyków.