Rate this post

Generalnie ciasta drożdżowe oraz inne wypieki przygotowane na bazie ciasta drożdżowego kojarzą się nam z tym, że takie ciasto musi najpierw odpowiednio wyrosnąć, zwiększyć swoją objętość dwukrotnie, a czasem nawet więcej, więcej samo ciasto trzymane jest w takiej sytuacji w cieple, przykryte ściereczką. Tymczasem jest pewien przepis na pyszne rogaliki drożdżowe, gdzie ciasto przygotowuje się w sposób bardzo niekonwencjonalny jak na właśnie drożdżowe ciasto. Na porcje około 20 rogalików będziemy potrzebowali pół kilograma maki, pół kostki świeżych drożdży, 200 mililitrów śmietany, kostka margaryny i łyżka lub dwie cukru. Wszystko to porządnie wyrabiamy i następnie wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę czasu. Gdy objętość ciasta zwiększy się mniej więcej dwukrotnie, wyjmujemy ciasto z lodówki, nabieramy garść, reszta znów chowając do lodówki ciasto powinno być ciągle trzymane w zimnie, gdyż w przeciwnym razie zacznie się kleić i będzie problem). Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkujemy cienko, wykrajamy z niego formy trójkątów równoramiennych. Nakładamy na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta nadzienie – marmoladę, twaróg, masę makową – nadzienie może być dowolne. Zwijamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Rogaliki pieczemy do czasu, aż będą miały piękny, ciemnozłoty kolor – są kruche, pyszne, bardzo długo trzymają świeżość.