Masz ochotę na pizzę? Dzisiaj to żaden problem. Wystarczy udać się do pizzerii – a tych przecież dzisiaj nie brakuje. Tego rodzaju lokale gastronomiczne znajdziemy niemalże na każdym kroku. Pizzerie w Warszawie czy np. w Krakowie są dopiero liczne. A gdy nie mamy ochoty wychodzić z domu, zawsze możemy zadzwonić po pizzę. Zamawianie pizzy przez telefon jest dzisiaj bardzo popularne. Od niedawna liczne pizzerie wprowadziły także sprzedaż pizzy przez internet. Jak widać – możliwości jest wiele. To świadczy o tym, że pizza jest po prostu uwielbiana. Trudno się dziwić – to potrawa, która po prostu świetnie smakuje. Każdy może jednak zjeść pizzę w domu, którą przyrządził samodzielnie. To wcale nie takie trudne.
Pizza domowa smakuje zazwyczaj inaczej, niż ta przygotowana w pizzerii. Inaczej jednak w tym przypadku nie oznacza gorzej. Wszystko oczywiście zależy od upodobań oraz preferencji. Prawdziwi smakosze pizzy powinny jednak spróbować przygotować tę wyjątkową potrawę w domu. Między innymi po to, aby porównać smak pizzy przyrządzonej samodzielnie w domu, a tej oferowanej w pizzeriach. Przepisy na przyrządzenie pizzy są bardzo liczne i różnorodne. Skąd wiadomo, który z nich jest najlepszy? Wszystko to, to kwestia sprawdzenia i wypróbowania. Jednej osobie może bowiem smakować pizza z jednego przepisu, a innej z innego.
Zawsze jednak są składniki podstawowe, których nie może zabraknąć. Mąka, woda, drożdże, sól i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki na pizzę. Na wierzch ciasta (rozwałkowanego na grubość wedle upodobań) oczywiście sos pomidorowy i składniki według preferencji. Podawać gorącą czy zimną? To także zależy od upodobań. Dla niektórych najlepsza pizza to pizza gorąca. Niektórzy wolę jednak, gdy pizza jest zimna. Dokładne przepisy na pizzę można znaleźć np. w internecie. W każdej książce kucharskiej kuchni włoskiej także znajdziemy dokładne receptury.