Bardzo ważnym elementem każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Grube ciasto lub cienkie ciasto – każdy klient pizzerii może sam to zdecydować. Ale wiadomo, że ciasto to nie wszystko. Wspaniały smak pizzy kryje się naturalnie w dodatkach. To właśnie dodatki do pizzy najbardziej wpływają na jej smak. Jakie dodatki do pizzy są najbardziej popularne? Na jakie dodatki najlepiej się zdecydować, aby pizza rzeczywiście smakowała jak najlepiej? Wcale nie jest tak łatwo odpowiedzieć na te pytania. Przede wszystkim wynika to z tego, że każdy smakosz pizzy ma inne upodobania i woli coś innego. Nie mniej jednak warto na pewno wspomnieć o tym, jakie są najpopularniejsze dodatki do pizzy. To na pewno ser żółty, szynka, pomidory, mozzarella, warzywa, ryby, grzyby i wiele, wiele innych.
Dzisiaj pizzerie bardzo często eksperymentują z dodatkami do pizzy. Dzisiaj znajdziemy bardzo często pizzę z takimi dodatkami jak kiszona kapusta, kiwi czy na przykład sery pleśniowe. Oczywistym jest jednak, że klasyczna włoska pizza to głównie sos pomidorowy, żółty ser, oregano oraz ser mozzarella. Do tego dodawane są bardzo często kiełbasa, pepperoni, pieczarki, szynka, ananas, kurczak czy kukurydza. Bogata ilość dodatków sprawia, że powstają różne mieszanki i odmiany pizzy. Dzisiaj bardzo modna jest pizza wegetariańska. To najczęściej pizza z serem, sosem pomidorowym i warzywami.
Jak widać – temat dodatków do pizzy to temat niezwykle bogaty i zróżnicowany. Każdy smakosz pizzy ma tutaj bardzo duże pole do popisu. Nadal jednak najczęściej wybieranymi dodatkami do pizzy są te klasyczne i sprawdzone. W końcu pizza to pizza. Musi być po prostu pizzą, jaką znamy od lat. Niemniej jednak eksperymenty na pewno nie zaszkodzą. Tym bardziej, jeżeli dzięki nim powstanie pyszna, oryginalna i zaskakująca (oczywiście pozytywnie) pizza.