Rate this post
Pizza w stylu Chicago
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 45 Minut
Czas pieczenia 12-15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Pizza w stylu Chicago robiona jest z ciasta formowanego na bokach głębokiej foremki. Składniki kładzione są w odwrotnej kolejności, najpierw ciasto, ser, dodatki, a na końcu sos. Niektóre wersje tej pizzy zawierają dwie warstwy ciasta, z sosem na wierzchu. Pizza ta została odkryta w 1943 roku, w pizzerii Uno, która wciąż działa, wraz ze swą bliźniaczą pizzerią, Pizzeria Due, w dzielnicy River North.

Składniki:

CIASTO:

  • 1 paczka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

DODATKI:

  • 1 szklanka sosu do pizzy
  • 350g porozrywanej mozarelli
  • 230g mielonego mięsa wołowego, rozdrobnionego i usmażonego
  • 110g włoskiej kiełbasy, rozdrobnionej i usmażonej
  • 110g kiełbasy wieprzowej, rozdrobnionej i usmażonej
  • 1/2 szklanki pepperoni, pokojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki kanadyjskiego bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki szynki, pokrojonej w kostkę
  • 110g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w słupki
  • 50g parmezanu

 

Przygotowanie:

  1. Na ciasto, do ciepłej wody wsyp drożdże i cukier; odstaw i czekaj aż zacznie się pienić, około 5 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąki, oliwę i sól; na środku zrób dziurę i wlej do niej drożdże z wodą.
  3. Mieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciasta, w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Wyłóż na obsypanym mąką blacie i ugniataj aż ciasto stanie się giętkie i elastycznie, 7 do 10 minut.
  5. Przenieś do dużej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości, zajmie to około godzinę.
  6. Dociśnij ciasto.
  7. Na lekko obsypanym mąką blacie uformuj 13 calowe koło.
  8. Wyłóż na wysmarowanej tłuszczem, 12 calowej blaszce, z wystającego ciasta uformuj brzeszki.
  9. Polej sosem; posyp garścią mozarelli.
  10. Posyp mięsami i warzywami.
  11. Obsyp pozostałą mozarellą oraz parmezanem.
  12. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 25 minut.
  13. Rozgrzej piekarnik do 250°C.
  14. Piecz przez 25 minut, aż do zarumienienia.
  15. Przed podaniem odstaw na 5 minut.