Pizza w stylu Chicago | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 45 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Pizza w stylu Chicago robiona jest z ciasta formowanego na bokach głębokiej foremki. Składniki kładzione są w odwrotnej kolejności, najpierw ciasto, ser, dodatki, a na końcu sos. Niektóre wersje tej pizzy zawierają dwie warstwy ciasta, z sosem na wierzchu. Pizza ta została odkryta w 1943 roku, w pizzerii Uno, która wciąż działa, wraz ze swą bliźniaczą pizzerią, Pizzeria Due, w dzielnicy River North.
Składniki:
CIASTO:
- 1 paczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
DODATKI:
- 1 szklanka sosu do pizzy
- 350g porozrywanej mozarelli
- 230g mielonego mięsa wołowego, rozdrobnionego i usmażonego
- 110g włoskiej kiełbasy, rozdrobnionej i usmażonej
- 110g kiełbasy wieprzowej, rozdrobnionej i usmażonej
- 1/2 szklanki pepperoni, pokojonego w kostkę
- 1/2 szklanki kanadyjskiego bekonu, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki szynki, pokrojonej w kostkę
- 110g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w słupki
- 50g parmezanu
Przygotowanie:
- Na ciasto, do ciepłej wody wsyp drożdże i cukier; odstaw i czekaj aż zacznie się pienić, około 5 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąki, oliwę i sól; na środku zrób dziurę i wlej do niej drożdże z wodą.
- Mieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciasta, w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Wyłóż na obsypanym mąką blacie i ugniataj aż ciasto stanie się giętkie i elastycznie, 7 do 10 minut.
- Przenieś do dużej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości, zajmie to około godzinę.
- Dociśnij ciasto.
- Na lekko obsypanym mąką blacie uformuj 13 calowe koło.
- Wyłóż na wysmarowanej tłuszczem, 12 calowej blaszce, z wystającego ciasta uformuj brzeszki.
- Polej sosem; posyp garścią mozarelli.
- Posyp mięsami i warzywami.
- Obsyp pozostałą mozarellą oraz parmezanem.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 25 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 250°C.
- Piecz przez 25 minut, aż do zarumienienia.
- Przed podaniem odstaw na 5 minut.