Rate this post
Pizza z cebulą
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 45 Minut
Czas pieczenia 12-15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli
  • 6 szklanek cebuli, pokrojonej w plasterki
  • Ciasto na pizzę
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki świeżego tymianku lub jedna suszonego
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy do polania pizzy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1-1/2 łyżki orzeszków piniowych

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj cebulę, czosnek, tymianek oraz liść laurowy. Gotuj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż większość mieszaniny wyparuje, a cebula będzie miękka, prawie skarmelizowana, około 45 minut. Wyjmij liść laurowy, przypraw solą i pieprzem.
  2. Polej ciasto mieszaniną cebuli i czosnku, posyp kaparami i orzeszkami piniowymi, skop pozostałą oliwą, jeśli masz na to ochotę. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 260°C aż do zbrązowienia. Czas pieczenia zależy od tego, czy używasz kamienia do pizzy czy też blaszki. Przed wsadzeniem pizzy do pieca, upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany.