Pizza z cebulą | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 45 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli
- 6 szklanek cebuli, pokrojonej w plasterki
- Ciasto na pizzę
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki świeżego tymianku lub jedna suszonego
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy do polania pizzy (opcjonalnie)
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 1-1/2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie:
- Na patelni podgrzej oliwę i dodaj cebulę, czosnek, tymianek oraz liść laurowy. Gotuj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż większość mieszaniny wyparuje, a cebula będzie miękka, prawie skarmelizowana, około 45 minut. Wyjmij liść laurowy, przypraw solą i pieprzem.
- Polej ciasto mieszaniną cebuli i czosnku, posyp kaparami i orzeszkami piniowymi, skop pozostałą oliwą, jeśli masz na to ochotę. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 260°C aż do zbrązowienia. Czas pieczenia zależy od tego, czy używasz kamienia do pizzy czy też blaszki. Przed wsadzeniem pizzy do pieca, upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany.