Pizza sycylijska | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 60 Minut |
Czas pieczenia | 15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Na Sycylii zazwyczaj nie dodaje się sera do pizzy, a dodatki, zazwyczaj zioła, kładzione są bezpośrednio na cieście. Sycylijczycy używają dużo oliwek oraz pasty zrobionej właśnie z nich, czyli tapenady, która może być użyta jako dip lub dodatek do pizzy sycylijskiej. By zrobić tapenadę należy posiekać oliwki, następnie połączyć je w moździerzu z pieprzem, bazylią, szałwią oraz tymiankiem.
Palermo, stolica Sycylii, jest zalana świeżymi sardynkami więc są one najpopularniejszym dodatkiem do pizzy. Jeśli nie możesz zdobyć świeżych sardynek, możez użyć tych z puszki, ale mają one całkowicie inny smak. Sardynki z puszki należy dodać na minutę przed zakończeniem pieczenia pizzy, ponieważ muszą one się jedynie podgrzać.
Składniki:
- Spód na pizzę
- 340g świeżych sardynek, dokładnie oczyszczonych
- Sól morska
- 450g pomidorów, obranych, oczyszczonych i posiekanych
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin plus 1 łyżka
- 1 średnia cebula, posiekana
- 450g sera Provolone pokrojonego w kostkę lub plasterki
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na pizzę.
- Umyj sardynki i obtocz w soli.
- Pomidory wrzuć na godzinę do durszlaka, aby odciekła z nich woda.
- Na dużej patelni podgrzej pół szklanki oliwy z oliwek, podsmaż na niej cebulę.
- Zmniejsz ogień, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj połowę sardynek i natychmiast zdejmij z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Zwałkuj ciasto i wyłóż na nasmarowanej tłuszczem blaszce.
- Polej po cieście połowę sosu i cały ser, piecz przez 20 minut.
- Dodaj resztę sosu, a na wierzchu ułóż pozostałe sardynki.
- Natychmiast podawaj.
Źródło: https://www.mmorpg.net.pl/artykuly-goscinne/technologia-komunikacji-bezprzewodowej-przyszlosci/