Gorący sos do pizzy | |
Kategoria | Sos |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 25 Minut |
Czas gotowania | 5 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Do tego przepisu użyjemy świeżych pomidorów oraz koncentratu pomidorowego. Koncentrat pomidorowy ma w sobie dużo więcej aromatu od zwykłych pomidorów. Obranie pomidorów ułatwi wrzucenie ich na 15 sekund do gorącej wody. Usuń również nasiona (chyba, że je lubisz).
Nigdy nie używaj aluminiowych blaszek do pieczenia pomidorów, kwaśne jedzenie źle reaguje z aluminium.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 3 pomidory, obrane i posiekane
- 85g koncentratu pomidorowego
- 2 1/2 łyżki włoskiej przyprawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 masła, podzielonego na kawałki
Przygotowanie:
- Podgrzej oliwę na dużym ogniu.
- Smaż na niej cebulę przez około minutę.
- Dodaj czosnek, pomidory, koncentrat i włoską przyprawę.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas przemieszując, przez jakieś 5 minut.
- Zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło.
- Gdy masło będzie w połowie roztopione, zdejmij sos z ognia i kontynuuj mieszanie, aż masło całkowicie połączy się z sosem.