Sycylijskie ciasto na pizzę | |
Kategoria | Ciasto |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 120 Minut |
Czas pieczenia | 20-25 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
W sycylijskiej pizzy dodatki są pieczone w cieście. W tradycyjnym przepisie nie ma ani sera ani anchois. Sycylijska pizza podawana w Pizza Hut nie jest robiona w tradycyjny sposób, ponieważ tylko czosnek, bazylia i oregano są wmieszane w ciasto.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 opakowania suchych drożdży
Przygotowanie:
- W misce połącz drożdże, ½ szklanki mąki i wodę. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Przemieszaj.
- W osobnej misce połącz dwie szklanki mąki, sól, szklankę ciepłej wody i oliwę Przemieszaj drewnianą łyżką.
- Dodaj mieszaninę drożdży.
- Dodaj pozostałą mąkę.
- Ugniataj przez 15 minut na posypanym mąką blacie (10minut w robocie kuchennym).
- Umieść ciasto w lekko posypanej mąką misce i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia (1-2 godzin).
- Rozgrzej piekarnik do 260°C.
- Ciasto wyłóż na lekko posypanym mąką blacie i dociśnij. Następnie zwałkuj na pożądany kształt.
- Blaszkę skrop delikatnie oliwą. Wyłóż na niej ciasto. Odstaw na 10-15 minut.
- Polej sosem, posyp serem i wyłóż dowolne dodatki.
- Piecz w 230°C przez około 25 minut.