Kalifornijski sos do pizzy | |
Kategoria | Sos |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 5 Minut |
Czas gotowania | 0 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1/4 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Przy pomocy blendera połącz składniki, by zrobiło się z nich puree. Umieść w słoiku.
- Takim sosem polej ciasto na pizzę, następnie wyłóż ser oraz dodatki
- Piecz tak jak pizzę z normalnym sosem. Choć jej pieczenie może być krótsze o 1-2 minuty.
Dodatkowe informacje:
- Sos z tego przepisu wystarczy na dwie 12 calowe pizze.
- Możesz kombinować ze smakami i przyrządzić własną wariację tego przepisu.
Pizza tajska | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 35 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1 ciasto na pizzę
Sos:
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 170g sera Monterrey jack
- 1 szklanka kiełków fasoli
- 220g ugotowanych krewetek
- 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki
- Suszone chilli, do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230°C.
- Połącz wszystkie składniki sosu.
- Polej ciasto sosem.
- Wyłóż na nim cebulę, krewetki, a na to ser.
- Piecz, aż ser zacznie brązowieć, 12-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika, posyp kiełkami oraz chilli, pokrój i podawaj.