Mówi się, że brazylijska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana i urozmaicona. Jak więc żywi się tamtejszy naród i jak wygląda ich jadłospis? Przede wszystkim istotną sprawą, która musi królować w ich kuchni, jest mięso, które spożywa się tutaj zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Śniadanie Brazylijczycy rozpoczynają również od mocnej, posłodzonej kawy, która nosi tutaj nazwę cofezinho. Alternatyw posiłkowych na śniadanie jest mnóstwo- jednak najczęściej są to potrawy mięsne (na przykład mięsne zapiekanki). Kiedy przychodzi pora obiadowa na stołach w wielu brazylijskich domach pojawia się słynna feiojada, a więc gotowana z kiełbasą, suszonym mięsem wieprzowym lub wołowym ozorem a także innymi dodatkami czarna fasola. Komponuje się to danie na przykład z ryżem i grillowanymi owocami takimi jak ananas czy pomarańcza- uzyskujemy więc przykładowy prato do dia- czyli posiłek dnia. Co więc Brazylijczycy spożywają na kolację? Ano właściwie to samo co wcześniej- a mianowicie mięso. Mogą to być na przykład rozmaite mięsa grillowane.