Bób to warzywo, które do kuchni wkracza szczególnie w okresie letnim. Tak naprawdę bób ma długą historię, gdyż jego stosowanie w kuchni miało miejsce już w czasach starożytnego Rzymu, Egiptu czy też starożytnej Grecji. Do dziś jest on składnikiem wielu potraw, który oprócz walorów smakowych wnosi w dania również wiele pożywnych i zdrowych substancji. Wszyscy miłośnicy bobu czekają na pierwsze promienie słoneczne, które będą wskazywały na wzrost tej rośliny. Latem na straganach bób jest warzywem, które występuje w ilościach ogromnych. Bób można przygotować na wiele różnych sposobów. Bardzo często gotuje się go w osolonej wodzie i traktuje bezpośrednio jako przekąskę. Są kuchnie, w których bób jest kluczowym składnikiem pewnych potraw. Na przykład w kuchni Egipskiej bardzo popularną potrawą, którą wykonuje się właśnie na bazie bobu, jest słynne medamis. Bób króluje również na talerzach w kuchni arabskiej, na przykład pod postacią tak zwanej falafel. Bobu nie brakuje również w kuchni Włoskiej (zwłaszcza z tego względu, że jedne z największych upraw bobu przepisuje się właśnie krajom basenu Morza Śródziemnego).