Rate this post

W każdej kuchni świata zawsze pojawiają się sycące i pyszne zupy. Również we Włoszech jada się zupy, będace albo przystawką albo jednym z dwóch głównych dań. Dzięki dodatkowi niezwykle mocno pachnących ziół i przypraw, należą one do najsmaczniejszych potraw w Basenie Morza Śródziemnego.

Specyfika regionu i bogactwo najróżniejszych, aromatycznych ziół i przypraw dało Włochom bardzo szerokie pole do popisu w dziedzinie kulinariów. Ciekawe pomysły nie ominęły żadnej z potraw, w tym także, na szczęście, włoskich zup, które należą do najbardziej aromatycznych i smakowitych w rejonie Basenu Morza Śródziemnego. Większość włoskich dań to wariacje na temat warzyw, mięs, serów i specyficznych przypraw. Nierzadko jednakże te wszystkie składniki występują w lekkich zupach, podawanych na ciepło lub na zimno, podczas bardzo upalnych dni. Bardzo często spotyka się zupy, będące jedynie lekkimi przystawkami przed głównym daniem, takim jak na przykład sycące lasagne czy tradycyjne spaghetti z sosem bolońskim.

Przyjrzyjmy się zatem najpopularniejszym polewkom i zupom, z którymi turyści podróżujący po Italii powinni się zetknąć, podczas odwiedzin w najpiękniejszych regionach tego kraju.

Zupa z ciecierzycy z makaronem to jedno z bardziej powszechnych dań włoskich. Zależnie od regionu, można podawać ją jako aksamitny krem ze zmiksowanym grochem lub pożywną potrawę z oryginalnym makaronem, na przykład rurkami czy muszelkami. Ważnym składnikiem będą tu oprócz oczywiście ciecierzycy powszechne we włoskiej kuchni pomidory oraz aromatyczne zioła, wśród których nie może zabraknąć rozmarynu. Przed samym podaniem można także posypać zupę startym parmezanem, co nada jej jeszcze bardziej kremowej konsystencji i wzbogaci smak bulionu.

Minestrone to kolejny przykład na typową, jarzynową włoską zupę. Do jej przyrządzenia używa się zazwyczaj mieszanki warzywnej, w której skład wchodzi biała fasola, marchew, kapusta, pomidory i ziemniaki. Niektóre przepisy podają także pora i dynię. Zupę przyprawia się pietruszką, aromatyczną bazylią i standardowo- liściem laurowym. Zupę tę serwuje się, podobnie jak inne, razem z makaronem, najlepiej rurkami lub „kolankami”.

Zupa cebulowa to najlepszy przykład na to, jak bardzo Włosi uwielbiają cebulę i czosnek. Danie to robi się na bulionie drobiowym, najlepiej z kurczaka, do którego dodaje się mleko, żółtka z jaja oraz margarynę. Głównymi składnikami jest oczywiście włoszczyzna, czyli przede wszystkim cebula, marchew, pietruszka i seler. Zupę tę podaje się najczęściej z ryżem, dlatego też jest bardzo sycąca, a dzięki aksamitnej konsystencji – niezwykle pyszna