Rate this post

Witajcie moi drodzy czytelnicy. W tym to właśnie odcinku naszych porad kulinarnych postaram się napisać wam jak należy przygotować owocową tartę. Pewnie wydaje wam się, że jest to coś niesamowicie trudnego do wykonania i o wiele łatwiej byłoby po prostu zakupić taki produkt w którejś z pobliskich piekarni, czy cukierni. Jest w tym nieco prawdy, ale jak zapewniam – dla chcącego nic trudnego. Jestem pewien, że tarta wyjdzie zarówno osobom, które uwielbiają gotowanie i eksperymentowanie w kuchni, jak i osobom, które tę kuchnię omijają raczej szerokim łukiem. A zatem zacznijmy. Na samym początku wyjaśnijmy sobie z jakich owoców będzie to tarta. Przede wszystkim będzie ona zrobiona z brzoskwiń, mandaryn oraz kawałków śliwki. Czy muszą być świeże? Mogą być nawet mrożone, ale jak pewnie zdajecie sobie sprawę tracą wówczas one nieco na swoim smaku. Mam jeszcze do was jedno pytanie: czy tarta ma być zrobiona na słodko czy też na słono. Gdy już sobie odpowiecie na to pytanie, wtedy możemy zaczynać.

Pewnie zatanawiasz się ile czasu mogłoby Ci zająć przygotowanie takiego smakołyku. Cóż pewnie Cię nawet wyjątkowo tym nie zaskoczę, ale z reguły to od dwóch do trzech godzin. Tyle czasu zajmuje samo przygotowanie naszej potrawy, a pieczenie to dodatkowe pół godzinki. Kalorii nie ma wcale tak dużo, bo zaledwie trzysta sześćdziesiąt, a więc każdy może to zjeść, a po kilkunastu minutach biegania po tych kaloriach nie będzie już ani śladu. Zacznijmy od przedstawienia składników, które będą nam potrzebne do wykonania jakichś ośmiu porcji naszej fantastycznej tarty. A więc przede wszystkim będziemy musieli kupić sobie jakieś trzydzieści dekagramów mąki i dwadzieścia dekagramów masełka, które posłuży nam do tej potrawy. Oczywiście nie możemy także zapominać o jakichś dziesięciu dekagramach cukru pudru, a także dwóch żółtkach z jaj, dużą łyżką śmietany, która ma osiemnaście, dwadzieścia cztery, albo nawet trzydzieści sześć procent. Dodajmy do tego jeszcze skórkę cytryny oraz nieco soli.

Wiemy już jakie podstawowe składniki będą nam potrzebne do naszej potrawy, teraz będziemy się dalej zastanawiać co jeszcze będzie konieczne, aby powstała ta niesłychana i wyjątkowa owocowa tarta. Przede wszystkim będą nam potrzebne także brzoskwinie. Najlepiej, aby były one w puszce, gdzie pływają one sobie w syropie. Dodajmy jeszcze do tego trochę mandarynek. Powiedzmy, że do takiej porcji, optymalna będzie ilość czterech mandarynek oraz dwóch kiwi, które znacznie poprawi smak naszej owocowej tarty. Do tego będziemy jeszcze musieli dodać jakieś osiem, albo nawet dziesięć śliweczek z kompotu, a także dziesięć dekagramów żurawiny, która jest nieodzownym elementem takiej tarty jak ta. Co jeszcze będzie nam potrzebne? A chociażby dwa opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym, kieliszek likieru o takim samym smaku, a także trzy, albo nawet cztery łyżki konfitury, również o smaku brzoskwini. To dużo składników, ale uwierzcie mi, drodzy czytelnicy, że ich zakup naprawdę się opłaci.

No dobrze, skoro już skompletowaliśmy wszystkie składniki, teraz zajmijmy się już przygotowaniem naszej wyjątkowej owocowej tarty. Na samym początku będziemy musieli przesiać mąkę, o której już sobie powiedzieliśmy, ze szczyptą soli, a następnie posiekać ją z odrobiną masełka. Do tego wszystkiego będziemy jeszcze musieli dodać nieco cukru, a także skórę z cytrynki, żółtka z jajek (białka zostawmy na coś innego, może zjedzmy?) i śmietanę, która ma od osiemnastu do trzydziestu sześciu procent tłuszczu. Teraz będziemy jeszcze musieli pozagniatać nasze ciasto, oraz dochłodzić je przez jakieś pół godzinki – myślę, że będzie to optymalny czas na takie zabiegi. Teraz naszym następnym krokiem będzie rozwałkowanie tego ciasta na grubość jakichś może pięciu milimetrów i wyłożenie formy na naszą owocową tartę. Polecam stosować w tym przypadku średnicę mniej więcej na dwadzieścia pięć centymetrów. Co dalej? Musimy to oczywiście nieco popiec. Najlepiej gdyby był to czas od dwudziestu do trzydziestu minut.

No dobrze skoro już wypiekliśmy naszą tartę w temperaturze dwustu stopni Celsjusza, teraz możemy ją ostudzić oraz posmarować konfiturą, w takiej ilości o jakiej mówiliśmy podczas podawania składników, które będą nam potrzebne do tego wyjątkowego i łatwego do przygotowania przysmaku. Teraz będziemy jeszcze musieli zająć się naszymi brzoskwiniami. Wpierw należy je osączyć oraz pokroić. Oprócz tego obierzmy także mandarynki i podobnie postąpmy z kiwi. Tak samo oczywiście należy także postąpić ze śliwkami. Kiedy je obierzemy, robimy z nich kawałki – ćwiarteczki albo plasterki i układamy na cieście. Do tego wszystkiego musimy jeszcze przygotować galaretkę. Będzie nam do tego potrzebne około sześciuset mililitrów wody. Musimy je wymieszać z brzoskwiniowym napojem i polać tym co powstanie wszystkie owoce. Teraz już wstawiamy to wszystko do lodówki, aby zmniejszyło temperaturę. Po jakiejś godzince możemy to wyjąć i śmiało jeść. A zatem smacznego moi drodzy! Prawda, że był to łatwy przepis?