Rate this post

Mimo, iż w języku polskim pasta kojarzy nam się raczej z myciem zębów bądź z pastowaniem butów, we Włoszech słowo to nie oznacza nic innego jak makaron- jeden z kluczowych składników tej południowej kuchni. Tak naprawdę kuchnia Włoska nie była by sobą bez makaronu. Stanowi on bazę wielu włoskich potraw, w których słynie ten kraj. Czy ktoś z nas wyobraża sobie włoską kuchnię bez lazanii bądź spaghetti? Pewnie nie. Dań bazujących na makaronie jest tam jednak znacznie więcej. Słynne pasty podaje się we Włoszech w przeróżnymi dodatkami i sosami. Mnóstwo jest również rodzajów makaronów, które się do ich przygotowania wykorzystuje. Przykład stanowić tu mogą krążki o niewielkiej średnicy- czyli tak zwane anellini, czy też bucatini czyli grube, długie rurki. Włosi przykładają również szczególną wagę do sposobu gotowania makaronu. Przede wszystkim ważne jest, aby makaron gotowany był w dużej ilości wody, co zapewni uzyskanie jego równomiernej miękkości. Idealnie ugotowany makaron według Włochów, to taki, który po naciśnięciu paznokciem nie rozlatuje się, stawiając opór.