Folia aluminiowa składa się z dwóch stron – jednej błyszczącej, drugiej matowej. Strona błyszcząca odbija od siebie ciepło, natomiast strona matowa je przepuszcza. Pieczenie będzie więc dużo szybsze, jeżeli zawiniemy potrawę matową stroną folii na zewnątrz. Zawinięcie gotowej potrawy błyszczącą stroną skierowaną na zewnątrz pozwoli natomiast dłużej utrzymać jej temperaturę. Można tą sztuczkę stosować szczególnie wtedy, gdy nie mamy pod ręką torby termicznej lub termosu, a chcemy uniknąć późniejszego podgrzewania. Jakość piernika zależy od kilku czynników. Po pierwsze, przed spożyciem ciasto powinno poleżeć najlepiej kilka dni. W dawnych czasach piernik pieczono nawet kilka miesięcy przed Bożym Narodzeniem, a następnie trzymano w piwnicach. Po drugie warto użyć zamiast mąki pszennej mąkę żytnią, albo przynajmniej zastosować je po połowie. O smaku tego ciasta decyduje przede wszystkim przyprawa korzenna, dlatego nie warto jej żałować. Można użyć w tym celu gotowej mieszanki przypraw sprzedawanej w sklepach.