Małże
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia azjatycka słynie z wielu rzeczy. Oprócz wielu, charakterystycznych dla niej ziół i przypraw, można wymienić również produkty i składniki, które szczególnie często są wykorzystywane. Na talerzach azjatów bardzo często goszczą owoce morza- a wśród nich małże. W kuchni azjatyckiej małże mogą stanowić bazę pewnej potrawy, a mogą być także jedynie jej uzupełnieniem. Sposobów, w jaki przyrządza się je w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Podaje się je bardzo często z rozmaitymi sosami. Małże mogą być gotowane, pieczone w żarze, usmażone, zamarynowane, można konsumować je również w postaci surowej. Mimo, iż to właśnie kuchnia Azjatycka słynie z potraw, które przygotowywane są z tych owoców morza, ich zwolenników nie brakuje również w innych krajach. Zagorzali miłośnicy małży to także mieszkańcy Belgii, Francji czy też krajów basenu Morza Śródziemnego. Małże mają z pewnością niesamowite wartości zarówno smakowe jak i zdrowotne, jednak należy przywiązać szczególną uwagę do tego, aby były one świeże. Świeże małże to takie, które po ugotowaniu otwierają się, te, które pozostają nadal zamknięte niosą ryzyko poważnego zatrucia pokarmowego.

Author:

Related Post

top