Rate this post

Kuchnia azjatycka słynie z wielu rzeczy. Oprócz wielu, charakterystycznych dla niej ziół i przypraw, można wymienić również produkty i składniki, które szczególnie często są wykorzystywane. Na talerzach azjatów bardzo często goszczą owoce morza- a wśród nich małże. W kuchni azjatyckiej małże mogą stanowić bazę pewnej potrawy, a mogą być także jedynie jej uzupełnieniem. Sposobów, w jaki przyrządza się je w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Podaje się je bardzo często z rozmaitymi sosami. Małże mogą być gotowane, pieczone w żarze, usmażone, zamarynowane, można konsumować je również w postaci surowej. Mimo, iż to właśnie kuchnia Azjatycka słynie z potraw, które przygotowywane są z tych owoców morza, ich zwolenników nie brakuje również w innych krajach. Zagorzali miłośnicy małży to także mieszkańcy Belgii, Francji czy też krajów basenu Morza Śródziemnego. Małże mają z pewnością niesamowite wartości zarówno smakowe jak i zdrowotne, jednak należy przywiązać szczególną uwagę do tego, aby były one świeże. Świeże małże to takie, które po ugotowaniu otwierają się, te, które pozostają nadal zamknięte niosą ryzyko poważnego zatrucia pokarmowego.