Danie, jakie przygotowujemy powinno być dobrze przyprawione. Do dyspozycji mamy całe mnóstwo przeróżnych przypraw i ziół. Stosujemy te, które najbardziej nam odpowiadają. A możliwości mamy bardzo wiele. W naszych kuchniach z całą pewnością znajdziemy bazylię, oregano, majeranek, ale także sól, pieprz czy paprykę. W zależności od tego, jakie danie przygotowujemy użyjemy określonych ziół i przypraw. Czasami aż prosi się, by potrawę przyprawić chociażby bazylią czy estragonem. Są dania, które bez konkretnych ziół się nie obędą. I tak na przykład do spaghetti dodajemy bazylię a do naszych kochanych tradycyjnych flaczków majeranek. Lecz oczywiście nasze gusta i smaki są różne. Czasami bywa, ze danych ziół nie lubimy, ale jest i tak, że za konkretnymi przepadamy i nie wyobrażamy sobie potrawy bez przyprawienia ich nimi. W wielu przypadkach używamy tylko podstawowych i obecnych w każdym domu przypraw – są nimi oczywiście sól i pieprz. Bez nich nie wyobrażamy sobie tego, by doprawić potrawę do smaku. Musimy jednak zachować umiar. Wszystkie przyprawy i zioła mają bardzo charakterystyczny, czasami dość intensywny smak. Jeżeli damy ich zbyt wielką ilość potrawa będzie niesmaczna. Dlatego zioła dawkujemy w niewielkich ilościach, po czym próbujemy, oceniamy smak i ewentualnie dodajemy większą ich ilość. Wtedy mamy pewność, że nie dodamy ziół zbyt wiele.