Rate this post

Owoce morza to mięczaki i skorupiaki morskie nadające się do spożycia: skorupiaki – langusty, homary, krewetki i kraby a mięczaki to małże, głowonogi i ślimaki. Przyrządzane na różne sposoby, chętnie jedzone na surowo. Owoce morze to dla nas niestety egzotyczne przekąski. Mimo tego mają swoich wiernych fanów. Warto zaopatrzyć się w podstawową wiedzę na temat frutti di mare. Dostępne u nas skorupiaki i mięczaki są mrożone lub konserwowe w różnych zalewach lub sosach. Przed dodaniem ich do potraw warto zorientować się czy są gotowe do spożycia, czy nie należy ich dodatkowo oczyścić. Jedne z popularniejszych skorupiaków, krewetki gotujemy 2 do 3 minut aż zróżowieją, następnie wyjmujemy tuszkę. Z dużych krewetek musimy usunąć przewód pokarmowy. Z ugotowanych krewetek usuwamy górną część pancerza, płetwę ogonową, odnóża i głowę. Zamrożone skorupiaki czy mięczaki rozmrażamy bardzo powoli i pod żadnym pozorem nie zamrażamy ponownie. Jedynie smażąc lub piekąc możemy użyć zamrożonego produktu wydłużając odpowiednio czas obróbki cieplnej. Podczas przygotowywania potraw zostają skorupki, możemy je wykorzystać jako dodatek do sosów uprzednio mieląc. Często owoce morza serwowane są w skorupkach. Musimy pamiętać wtedy o dodatkowych naczyniach na odpadki oraz o talerzyku z wodą do płukania palców. Spożywanie krabów, homarów czy langust nie obejdzie się bez dodatkowych przyrządów ułatwiających wydostanie mięsa z odnóży i kleszczy. Mowa tu o szczypcach do miażdżenia skorup oraz długim widelcu o dwu zębach. Dania przyrządzane z owoców morza przechowujemy w lodówce, bardzo krótko.