Herbata to niezwykle popularny napój znany chyba przez każdego. Herbatę podajemy na gorąco, to niezwykły napój o bogatych walorach smakowych orzeźwia, pobudza, gasi pragnienie czy wręcz cechuje się właściwościami leczniczymi. Aby cieszyć się całym bogactwem doznań w trakcie picia popołudniowej herbatki warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać i podawać napój. Przede wszystkim musimy zadbać o to aby ochronić herbatę przed wilgocią, wietrzeniem czy obcymi zapachami. Do przechowywania wybieramy pojemniki porcelanowe, fajansowe, drewniane czy z nierdzewnej blachy. Ważne aby miały szczelne zamknięcie. Puszki czy pudełka z herbatą najlepiej przechowywać w suchym, ciepłym i przewiewnym pomieszczeniu. Aromatyczne liście źle przechowywane tracą swój zapach i smak. Dobrze przechowywana herbata powinna być dobrze zaparzona i podana. Klasycznie parzymy herbatę w pękatych lub walcowatych czajniczkach porcelanowych. Chińczycy mają haiwany, porcelanowe kubeczki zaopatrzone w sitka i przykrywki, tradycyjne chińskie naczynia to imbryczki z bambusową rączką. Japończycy do utrzymania stałej temperatury używają podgrzewaczy. Nie możemy też zapomnieć o wyśmienitej herbacie parzonej na modłę rosyjską, w tradycyjnych samowarach. W pośpiechu dnia codziennego herbatę pijamy w szklankach lub kubkach. Klasyczne herbaciane filiżanki są wąskie u podstawy i zdecydowanie szersze u góry. Warto niekiedy zafundować sobie odrobinę luksusu i wypić ten szlachetny napój z uroczej filiżanki z cieniutkiej, wzorzystej porcelany.